Wij, Barbara, Esther, Jochen en Mieke, zijn "De Verlichte Despoot". We bepalen welke informatie wel en welke niet mag gepubliceerd worden op dat wondere ding genaamd "Internet". Een blog over Internetjournalistiek...

woensdag, april 28, 2004

Wake up!

Omdat onze weblog precies in slaap aan het vallen is, dacht ik van nog maar eens gewoon wat gedachten 'to the spot' neer te 'pennen', waarbij ik hoop dat ik jullie ook wat kan stimuleren om onze weblog terug wat leven in te blazen... En het maakt niet uit welk gebrabbel er te lezen valt... Hihi, zalig toch? Ik ben nog aan het nazinderen en draaien van een serieus avondje doorzakken, waardoor mijn geest nog een beetje beneveld rondzweeft voor dit scherm. Maar niet getreurd, een nachtje nuchter in bed kruipen en mijn gestel en geest zijn weer 'alive & kicking'. Ohja, wat ik wel eens wou vermelden is het nieuwe (reeds beruchte) initiatief van GOOGLE, namelijk Gmail!: een E-mail-service die alle (zoals het Google past) records tracht te breken. Google zou namelijk een GRATIS service aanbieden waarbij je 1000 megabytes geheugen krijgt toegewezen om emails op te slaan. Zo hoef je nooit nog e-mails te deleten en niet telkens vast te stellen dat je mailbox alweer eens overvol zit. Je kan ook zoeken in je volledige brievenarchief om het juiste bericht terug te vinden, en ze allemaal speciaal grouperen volgens onderwerp of context. Het is allemaal echter nog in een testfase, en moet zich nog ten volle ontwikkelen. Lees er alleszins alles over op gmail.google.com
groetjes van uw Minimie

zondag, april 18, 2004

Sharen yes indeed!?

Sharen kan dan wel zeker een nieuwe trend zijn, en ook meer en meer een belangrijke toepassing worden van het Internet, maar ik zou het zeker niet gelijkstellen met 'Het Internet'. Surfen blijft nu eenmaal dé hoofdactiviteit waar men het internet voor gebruikt, al is het dan als algemene overkoepelende actie. Maar ik vermoed dat dat niet echt het punt was dat je wilde maken.
Er wordt inderdaad meer en meer 'geschared' de laatste tijd, en het zorgt voor nieuwe mogelijkheden, problemen, vragen en werelden. Zullen wij binnenkort alles gewoon lekker doorsturen naar elkaar, en zoveel mogelijk delen en kopiëren zodat winkels stilaan leeglopen? (het gaat natuurlijk enkel om cybermateriaal dat men kàn doorsturen) Natuurlijk niet, zal je denken, het zou een beetje lachen worden als het ooit zover zou komen. Maar ik vrees toch dat bij al dat noeste 'geshare' veel vraagtekens rijzen. Of ben ik maar aan het overdrijven?

vrijdag, april 02, 2004

Het lijkt mij bij de vorige kritiek toch belangrijk na te gaan om wat voor site het precies gaat. Inderdaad, de doorsnee-site dient om snel en efficiënt informatie aan te bieden, waardoor het zogenaamde 'scannen' sterk bevorderd moet worden. Ellenlange teksten zijn dan uit de boze natuurlijk! Maar wanneer het om een wetenschappelijke pagina gaat, waarbij heel veel informatie nodig is (en ook gewenst), en het meestal de bedoeling is om die af te printen, stoort het mijns inziens niet zo sterk. Het gaat in zo'n gevallen niet om het aanbieden van vluchtige informatie, zoveel mogelijk en zo gevarieerd mogelijk op één pagina. Neen, soms gebruikt men het internet gewoon om uitgebreide documenten openbaar te stellen, zodat ze makkelijk beschikbaar zijn, en te raadplegen thuis. In zo'n geval print men het document gewoon af.
Maar natuurlijk blijven er nog vele andere sites over die dit doel niet voor ogen hebben (het grootste deel), en toch nog serieuze fouten maken op dit vlak. De neiging is immers steeds groot om gewoon zoals op papier alles neer te schrijven, waarbij men vergeet dat het scherm helemaal geen leesmedium is.
Op webschrijven.pagina.nl kan je trouwens heel wat links vinden naar sites die vol staan met regels en tips over desbetreffend onderwerp: best wel eens handig om lezen! Ook het volgende artikel is heel interessant: Effectief inhoudelijk ontwerp: schrijf voor het web! (vakcommunicties.kennisnet.nl/vo/thinksquest)
Veel succes ermee!
PS: Jochen of iemand anders: je hebt toch toevallig dat raadsel van 'Gevaarlijk spel' nog niet opgelost? Af en toe flitst het nog eens door mijn hoofd, grrr!